Solar Enerji Sistemleri

Solar Enerji Sistemleri Tarih: 22 Mayıs 2013 Çarşamba

Güneş enerjisi W/m2 birimi ile yani 1 m2 alana düşen Watt cinsinden enerji olarak gösterilir. Güneşten dünya üzerindeki 1 m2 yüzeye Watt olarak düşen bu enerji akışına “Güneş Işınımı” denir. Güneş enerjisinden elektrik üretimi, fotovoltaik paneller tarafından gerçekleştirilir. Fotovoltaik paneller güneş ışınımı ile güneşten aldığı foton enerjisini doğru akım (DC) elektrik enerjisine dönüştürürler.

Bu şekilde elde edilen DC elektrik enerjisi akım çeviriciler (invertörler) aracılığı ile alternatif akıma (AC) çevrilerek, On-Grid (şebekeye bağlı) veya Off-Grid (şebekeden bağımsız) olmak üzere kullanılabilir.

On-Grid (şebekeye bağlı) sistemler; ürettiği elektriğin fazlasını şebekeye veren ve elektrik üretiminin olmadığı zamanlarda da şebekeden elektrik kullanan sistemlerdir. Bunun için, şebeke bağlantısında çift yönlü sayaçlar kullanılır. Ancak, gerekli yasal düzenlemelerin mevcut olması halinde bu sistemin kullanılması mümkündür. Ülkemizde de, 6094 sayılı kanun ile 2012 yılından itibaren On-Grid sistem kullanımına imkan tanınmıştır.

Off-grid (şebekeden bağımsız) sistemler; yasal olarak şebeke bağlantılı sistemlerin kullanılmasının mümkün olmadığı veya şebekeye ulaşmanın çok zor ve maliyetli olduğu durumlarda kullanılır. Bunun dışında, bu sistemlerde elektriğin depolanması için akü ve şarj kontrol üniteleri gibi ilave cihazlara ihtiyaç duyulduğundan maliyetleri yüksek olmakta ve bu nedenle de zorunlu durumlar dışında tercih edilmemektedirler.

Güneş enerjisinden elektrik üretimi doğrudan güneş ışınım süresi ve gücü ile ilgilidir. Türkiye bulunduğu coğrafi konum nedeniyle güneş enerjisi bakımından dünyanın şanslı bir bölgesinde bulunmaktadır. Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü (YEGM) verilerine göre Ülkemizin yıllık toplam güneşlenme süresi ortalama 2.740 saattir (7,5 saat/gün).



Bu Makale 3884 Kez Okundu.

Sosyal Ağlarda Paylaş: